Els Valors del paisatge de les Garrigues

Alcanó

Municipi del Segrià proper a la comarca de les Garrigues. D’essència garriguenca, la localitat és rica en bancals d’olivera, marges de pedra seca i cabanes de volta, elements que fan que, moltes vegades, Alcanó s’inclogui dins de les Garrigues Altes.

COMPARTEIX

Plaça esglèsia moli alcano
Esglèsia Or de Ponent
or-de-ponent-municipi-alcano-skyline
Plaça esglèsia moli alcano

La llegenda d'Alcanó i la seva gent

OrIgen

Alcanó té origen mossàrab. En antics escrits hi consta com un aduar, una petita població àrab nòmada formada per tendes o cabanes. És possible que aquest sigui el motiu d’inspiració de la llegenda que dona nom al municipi. Diu la llegenda que amb les contínues lluites entre àrabs i cristians, per la possessió del territori, els cristians, una vegada conquerit l’aduar, hi van bastir un canó per utilitzar-lo contra els àrabs que venien de Lleida al crit d’”Al canó!”. Vet aquí el nom del municipi.

La localitat té una població, de 235 habitants (IDESCAT, 2020)) i un lligam molt estret amb l’agricultura. A poc a poc, i sobretot amb la construcció del canal Segarra-Garrigues, aquest lligam s’ha anat diversificant. El Molí ha intervingut molt en aquest procés gràcies a la comercialització de productes agrícoles i a l’elaboració del nostre oli d’oliva amb Denominació d’Origen Protegida Les Garrigues.

Els productes típics són les magdalenes i l’oli d’oliva, molt apreciats pels alcanonesos i pels habitants dels municipis veïns.

or-de-ponent-municipi-alcano-skyline

KYLATT

El nostre producte més especial
Descobreix-lo

OR DE PONENT

Oli d'oliva verge extra amb DOP Les Garrigues
Compra'l

OLIVES

Olives arbequines de la nostra terra
Tasta-les

MOLT MÉS QUE UN OLI

Vols conèixer tota la varietat de productes de L’Or de Ponent?

El nostre oli d’oliva verge extra amb DOP Les Garrigues, el nostre producte estrella Praedium KYLATT, les olives i les combinacions de productes en oferta ideals per a fer un regal culinari… Entra a la nostra botiga online i dona-hi un cop d’ull.

Antiga "almúnia" medieval

Lo castell

Lo Castell d'Alcanó

Alcanó encara conserva l'antiga almúnia, l'edifici de lo Castell medieval situat al mig del municipi, a un extrem de la plaça Major.
Encara s’hi poden apreciar l’estructura de la construcció, pertanyent a tres famílies de la vila, i alguna petita obertura, especialment una finestra ogival, una espitllera al mur lateral i un trencaaigües en una de les façanes.

L'origen i la història de la cooperativa

El molí d'Alcanó